Σίτιση στη ΦΕΠΑ

Σίτιση στην ΦΕΠΑ

Ξεκινάει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την παροχή κάρτας σίτισης από Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και θα κρατήσει μέχρι 14 Οκτωβρίου.

Στο ισόγειο της Α ΦΕΠΑ, στεγάζεται το εστιατόριο που φροντίζει για την σίτιση των οικότροφων. Αποτελεί άλλη μια από τις διεκδικήσεις του Συλλόγου Οικότροφων, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που το κράτος θέλησε να διακόψει την σίτιση στη ΦΕΠΑ την λειτουργία του και να μας στείλει να τρώμε στα εστιατόρια των σχολών μας. Μέχρι το 2012 περίπου θεωρούνταν δεδομένο πως αφού ζούμε στην Εστία, δικαιούμαστε και δωρεάν σίτιση… Δυστυχώς από τον Σεπτέμβριο του 2012 μας ζητείται να κάνουμε κάθε χρόνο ξανά αίτηση για σίτιση στη λέσχη του ΕΚΠΑ στην Ιπποκράτους (κάτι που μπορεί να είναι χρονοβόρο και κοστοβόρο για τους αλλοδαπούς και ημεδαπούς φοιτητές). Γι’αυτό το λόγο η “επιτροπή εστιατορίου” (όπου μπορείς να ενταχθείς και εσύ) έχει καλέσει εφορία για να μην μπούνε οι οικότροφοι σε όλη αυτή τη διαδικασία. Αφού οι όροι για να μπεις εστία είναι πιο αυστηροί απ’ότι το να δικαιούσαι σίτιση. Με άλλα λόγια όλοι οι οικότροφοι δικαιούνται σίτιση, και δεν υπάρχει λόγος να μαζεύουμε χαρτιά κάθε χρόνο. Γιαυτό συντονίσου και εσύ!!

Παρακάτω παρατίθενται γενικά στοιχεία, οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις. Αν ανήκετε σε κάποια ειδική κατηγορία, τότε να διαβάσετε διεξοδικά την προκήρυξη που ισχύει κάθε χρονιά και μπορεί να βρεθεί στη σελίδα του ΕΚΠΑ.

Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων δωρεάν σίτισης 2016-17
Αίτηση έκδοσης ειδικής ταυτότητας δωρεάν σίτισης 2016-17

  1. Δικαιούχοι δωρεάν σίτισης:
    Όλοι οι ενεργοί φοιτητές του Ε.Κ.Π.Α., προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι
    διδάκτορες, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου
    αντίστοιχα.

    • Προπτυχιακοί φοιτητές των οποίων η διάρκεια φοίτησης δεν έχει υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, προσαυξανόμενη κατά τέσσερα εξάμηνα. Για τους φοιτητές μερικής φοίτησης ο χρόνος αυτός είναι διπλάσιος του ενδεικτικού για το πρόγραμμα σπουδών που παρακολουθούν.
    • Μεταπτυχιακοί φοιτητές των οποίων η διάρκεια φοίτησης δεν έχει υπερβεί τη διάρκεια του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών.
    • Υποψήφιοι διδάκτορες οι οποίοι διανύουν τα τέσσερα πρώτα έτη στο αντίστοιχο πρόγραμμα.
  2. Προϋποθέσεις δωρεάν σιτιζόμενων:
      • Άγαμοι φοιτητές, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα ποσά του πίνακα:

        Οικονομικά Κριτήρια για τη σίτιση στο ΕΚΠΑ

        Όρια εισοδήματος Δωρεάν Σίτισης

      • Έγγαμοι φοιτητές, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ.
        Προκειμένου για έντεκνη οικογένεια το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.
      • Άγαμοι φοιτητές άνω των 25 ετών των οποίων το ετήσιο ατομικό εισόδημα, δεν υπερβαίνει τις είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ.

    Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα προκύπτει από τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) του τελευταίου οικονομικού έτους.

  3. Δικαιολογητικά για τη λήψη και ανανέωση της ειδικής ταυτότητας σίτισης:
      • Αίτηση που μπορεί να βρεθεί στη σελίδα My-Studies/Sitisi χρησιμοποιώντας τα στοιχεία σύνδεσης του my-studies, ενώ οι πρωτοετείς φοιτητές θα πρέπει πρώτα να εγγραφούν στο τμήμα τους και μετά να αποκτήσουν κωδικό μέσω αίτησης στη σελίδα webadm.uoa.gr. Με εκτυπωμένη την αίτηση πηγαίνουμε (μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά) στο Τμήμα Σίτισης Φοιτητών της Πανεπιστημιακής Λέσχης, Ιπποκράτους 15, 4ος όροφος.

    Για τους Μεταπτυχιακούς και τους υποψήφιους Διδάκτορες αίτηση θεωρημένη από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος, στην οποία θα αναγράφεται ο προβλεπόμενος χρόνος ενδεικτικού προγράμματος σπουδών (διατίθεται στις Γραμματείες).

      • Δύο (2) φωτογραφίες του φοιτητή. Η μία θα προσκομισθεί κατά την υποβολή της αίτησης και η άλλη κατά την παραλαβή της ειδικής ταυτότητας δωρεάν σίτισης.
      • Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
      • Αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας του φοιτητή ή φωτοτυπία Διαβατηρίου για τους αλλοδαπούς.
      • Έγγραφο Δημόσιας Αρχής ή υπηρεσιών ή λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφελείας, από το οποίο να προκύπτει ο τόπος μόνιμης κατοικίας τους. (Κοινώς λογαριασμός ΔΕΗ ή άλλος που να είναι σε όνομα γονέα ή δικό σας)
      • Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του ενδιαφερόμενου για την ακρίβεια του περιεχομένου των υποβληθέντων δικαιολογητικών, όπου θα βεβαιώνεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας του.
      • Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. που εκδόθηκε το τρέχων έτος.

    Σε περίπτωση που ανήκετε σε κάποια ειδική κατηγορία, προσκομίστε και τα εξής:

      • Βεβαίωση του οικείου Ιδρύματός από την οποία προκύπτει η φοιτητική ιδιότητα του/της αδερφού/ής.
      • Βεβαίωση επιδότησης ανεργίας (όπου απαιτείται).
      • Πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (όπου απαιτείται)
      • Αντίγραφο της πράξης συνταξιοδότησης (όπου απαιτείται).
      • Πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής (όπου απαιτείται).
      • Ληξιαρχική πράξη γέννησης του φοιτητή (όπου απαιτείται).
      • Ληξιαρχική πράξη θανάτου του αποβιώσαντος γονέα (όπου απαιτείται).

    Λοιπές ειδικές περιπτώσεις:

    • Οι φοιτητές αλλοδαποί υπότροφοι του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προσκομίζουν βεβαίωση υποτροφίας για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και δύο (2) φωτογραφίες.
    • Οι φοιτητές/τριες των οποίων οι γονείς είναι διαζευγμένοι θα υποβάλλουν:
      α) Εκκαθαριστικό σημείωμα από τη Δ.Ο.Υ. με το εισόδημα του γονέα που έχει τη γονική μέριμνα του φοιτητή,
      β) Διαζευκτήριο και απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την επιμέλεια καθώς και ιδιωτικό
      συμφωνητικό, εάν υπάρχει, και αναφέρει την επιμέλεια και τα έξοδα του φοιτητή,
      γ) Πρόσφατη υπεύθυνη δήλωση του γονέα ότι έχει τα αποκλειστικά έξοδα του φοιτητή, θεωρημένη από Αστυνομικό Τμήμα για το γνήσιο της υπογραφής.

Το Τμήμα Σίτισης Φοιτητών λειτουργεί καθημερινά από 09:00 μέχρι 14:00,
στον 4ο όροφο της Πανεπιστημιακής Λέσχης, Ιπποκράτους 15,
Τηλ. 2103688228, 2103688230 και 2103688216.

Παραπάνω παρατίθενται γενικά στοιχεία, οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις. Αν ανήκετε σε κάποια ειδική κατηγορία, τότε να διαβάσετε διεξοδικά την προκήρυξη που ισχύει κάθε χρονιά και μπορεί να βρεθεί στη σελίδα του ΕΚΠΑ.