Πολιτιστικές Ομάδες ΦΕΠΑ

Τι είναι οι Πολιτιστικές Ομάδες; Πώς ξεκίνησαν; Ποιος ο σκοπός τους;

solidarityΣας καλωσορίζουμε στην σελίδα των Πολιτιστικών Ομάδων της Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην ΦΕΠΑ εδώ και αρκετά χρόνια δραστηριοποιούνται έντονα οι Πολιτιστικές Ομάδες οι οποίες λειτουργούν αποκλειστικά με τη θέληση και το πείσμα των οικοτρόφων. Δημιουργήθηκαν από τους ίδιους τους φοιτητές – οικότροφους με σκοπό την κοινωνικοποίηση και την καλλιτεχνική τους έκφραση φέρνοντας κάτι δημιουργικό και φρέσκο στις ζωές μέσα αλλά και έξω από την εστία. Μια απλή και αυθόρμητη κίνηση που εκφραζει την ανάγκη μας για επικοινωνία, τελικά παράγει το δικό μας πολιτισμό αυτόν που μέσα από την διαφορετικότητα μας μαθαίνει να συνυπάρχουμε και να δημιουργούμε, έχοντας ίδιες αναγκες.

Όλο αυτό λοιπόν,δεν θα μπορούσε παρά να απευθύνεται στον κάθε ένα και να μην αποσκοπεί σε επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι ομάδες είναι ανοιχτές σε όλους. Τα μέλη τους, παλιά και νέα και φυσικά ΙΣΟΤΙΜΑ, αλληλοδιδάσκονται, αλληλοβοηθιούνται και διαμορφώνουν μία συλλογική συνείδηση, η οποία αποτελεί το μόνο κέρδος. Σε όλες τις εκδηλώσεις μας η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ και τα ποτά είναι σχεδόν σε τιμές κόστους γιατί σκοπός μας δεν είναι το κέρδος αλλά η ψυχαγωγία των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων, που ειδικά το τελευταίο διάστημα στο όνομα της κρίσης βιώνουν καθημερινή υποβάθμιση της ζωής τους. Άλλωστε ο χώρος της εστίας, του πανεπιστημίου είναι ελεύθερος, ανήκει σε όλους και μόνο έτσι θα έπρεπε να χρησιμοποιείται. Ειδικά σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί ο ελεύθερος και δωρεάν χαρακτήρας του χώρου και της χρήσης του,για τα οποία παλέψαμε και συνεχίζουμε να παλεύουμε…

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ, ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΛΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ Η ΘΕΛΗΣΗ ΜΑΣ…..

Οι ομάδες δεν στηρίζονται (με οποιοδήποτε τρόπο) από τους αρμόδιους φορείς (Πανεπιστήμιο Αθηνών ή Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας) με αποτέλεσμα η λειτουργία τους να γίνεται με πολλά εμπόδια και πολλές δυσκολίες! Χάρη όμως στην ισχυρή θέληση, στο πείσμα αλλά και στο μεράκι

αυτών των παιδιών λειτουργούν εδώ και μερικά χρόνια

Κορυφαία εκδήλωση και πραγματικός άθλος είναι η διοργάνωση και διεξαγωγή του Φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη του Μαΐου στον χώρο των Φοιτητικών Εστιών στα Ιλίσια. Όπως και οι υπόλοιπες δράσεις των Ομάδων έτσι και αυτή η προσπάθεια δεν βρίσκει καμία υποστήριξη από τους φορείς διαχείρισης των Εστιών. Το μήνυμα που στέλνει το Φεστιβάλ μέσα από τις πολιτιστικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα τις ημέρες διεξαγωγής του είναι πως ο χώρος του Πανεπιστημιακού Ασύλου δεν είναι μόνο για φοιτητές αλλά για όλο τον κόσμο, για τον πολιτισμό, για την τέχνη. Πρόκειται για ένα κοινονικοπολιτικό φεστιβάλ που σκοπό έχει να κοινωνικοποιήσει τον χώρο των εστιών και να αναδείξει ότι οι συλλογικές και από τα κάτω προσπάθειες μπορούν να αποτελέσουν μια ουσιαστική και δημιουργική φωνή αντίδρασης στη σύγχρονη εκμεταλλευτική πραγματικότητα. Στους καιρούς που ζούμε θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουν να υπάρχουν και να διοργανώνουν εξωστρεφείς εκδηλώσεις.

Στο φεστιβάλ παρίστανται καθημερινά 2000-3000 άτομα και τώρα που διανύουμε μια περίοδο τόσο κρίσιμη για το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της φοιτητικής μέριμνας, καθώς είναι γνωστά τα σενάρια για ιδιωτικοποίηση της εστίας, επιβολή ενοικίων, ακόμα και κλείσιμο εστιών (που οι οικότροφοι βέβαια προς στιγμήν έχουν μπλοκάρει), είναι ανάγκη αυτό το φεστιβάλ να συνεχιστεί.

Αν δεν είσαι ΦΕΠίτης μάλλον δεν μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνουν κάτι φωτογραφίες του τύπου: “Κόσμος πολύς στοιβαγμένος για να χωρέσει στο φακό και άλλοι δυο μπροστά με τις κιθάρες σ’ ένα εστιατόριο” ή “Χοροί και πανηγύρια στον ίδιο χώρο” ή “Κόσμος πολύς να βάφει ένα σαλόνι”.

Αλλά κι αν δεν είσαι ΦΕΠίτης ξέρεις τι θα πει να ονειρεύεσαι. Και δε μιλάμε για όνειρα ατομικά… Με αυτά δεν αλλάζει ο κόσμος… Όχι πως εμείς τον αλλάζουμε, αλλά να… Μαζευόμαστε όλοι μαζί για να ονειρευτούμε κι εκεί που σκέφτεσαι “ρε λες?” αρχίζει η γιορτή!

Για περισσότερο υλικό και επαφή μπορείτε να μας βρείτε και στο facebook: