Θεατρική ομάδα Ρακοσυλλέκτες ΠΟΦΕΠΑ

Κυριακή 12:00 - Μαύρο Κουτί Α! ΦΕΠΑ

Το 2003 ανοίγει ξανά μετά από χρόνια η αυλαία για τη θεατρική ομάδα της ΦΕΠΑ. Ξεκινάει τα πρώτα της βήματα με την πρωτοβουλία και το μεράκι των ίδιων των οικότροφων. Τη σκηνοθεσία και το συντονισμό αναλαμβάνει ο συνοικότροφος μας Ταξιάρχης Βασιλάκος . Η ομάδα ταξιδεύει στην Ξάνθη για το φεστιβάλ των πολιτιστικών ομάδων των εστιών που διεξήγαγε τότε το Ε.Ι.Ν. (φορέας διαχείρισης των εστιών και σημερινό ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), όπου παρουσιάζει την παράσταση “Τσάι και συμπάθεια” του Ρ. Άντερσον.

   Το 2004 – 2005 μετά τους ολυμπιακούς αγώνες η ομάδα εμπλουτίζεται με νέο δυναμικό. Με σκηνοθέτες τον Ταξιάρχη Βασιλάκο. αρχικά και τον Χρήστο Μπόσμο (παλιό οικότροφο της ΦΕΠΑ και μέλος της παλιάς θεατρικής ομάδας)  ανεβαίνουν “Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα” του Φ.Γ. Λόρκα. Αυτή τη φορά το φεστιβάλ του Ε.Ι.Ν. διεξάγεται στην εστία της Θεσσαλονίκης. Γυρνώντας από τη Θεσσαλονίκη, δίνονται τρεις παραστάσεις στο “Μαύρο Κουτί”, η πρώτη εκδήλωση των πολιτιστικών ομάδων μετά το άνοιγμα του Α κτιρίου. Αυτή τη χρονιά η ομάδα παίρνει και το όνομά της , “Οι Ρακοσυλλέκτες” αφού μετά τις νυχτερινές μας πρόβες, βγαίναμε στη γειτονιά και μαζεύαμε όποια σκουπίδια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τα σκηνικά μας (καναπέδες, συρτάρια, καρέκλες σπασμένες, ξύλα, πλαστικά, κτλ). Έπειτα αναλαμβάναμε να τα μεταλλάξουμε, συρτάρια που έγιναν καρέκλες, γραφεία και τραπέζια, ρολά χάρτινα που έγιναν ντουλάπες…

Θεατρική ομάδα Ρακοσυλλέκτες ΠΟΦΕΠΑ 2006 - 2007

Θεατρική ομάδα Ρακοσυλλέκτες ΠΟΦΕΠΑ 2006 – 2007

Η επόμενη χρονιά, 2006 – 2007, μας βρίσκει χωρίς σκηνοθέτη αλλά με πολλή όρεξη. Αυτοσκηνοθετούμαστε και ανεβάζουμε τις ¨Εκκλησιάζουσες¨ του Αριστοφάνη. Αυτή τη φορά η παράσταση ανεβαίνει στο δικό μας φεστιβάλ. Διοργανώνεται λοιπόν το 2ο φεστιβάλ των πολιτιστικών ομάδων.

Το 2007-2008, έχοντας ως παρακαταθήκη την επιτυχία του προηγούμενου φεστιβάλ, παρουσιάζεται στο 3ο φεστιβάλ, η παράσταση “ο Ψευτοθόδωρος” του Δ. Ψαθά σε σκηνοθεσία της Χρυσούλας Κάπου, που προσφέρεται να μας καθοδηγήσει και να μας σκηνοθετήσει φυσικά χωρίς αντίτιμο.

Το 2008 – 2009 με σκηνοθέτη τον Παναγιώτη Αργύρη, σειρά έχει  ο “Θείος Πάπαρος” του Α. Μποάλ, μια τυχαία επιλογή της ομάδας να ανεβάσει αυτό το έργο και να ασχοληθεί με το θέατρο των καταπιεσμένων που καταλήγει σε αρκετά επίκαιρη,  μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη. Η παράσταση δεν ανεβαίνει μόνο στο φεστιβάλ της εστίας αλλά ταξιδεύει στην Πάτρα , στο θέατρο “Λιθογραφείο” για να συμμετάσχει στο φεστιβάλ ερασιτεχνικών ομάδων. Ανεβαίνει, επίσης, και στο φεστιβάλ των πολιτιστικών ομάδων της ΦΕΕΜΠ.

Το 2009 – 2010 η θεατρική ομάδα αποκτά ένα νέο βασικό μέλος της, που εμψυχώνει και σκηνοθετεί την ομάδα μέχρι σήμερα, δίνοντας αρκετή ενέργεια και φανατσία, τη Μελίνα – Φώφη Τουρτουροπούλου. Με την παράσταση “Κλέψε λιγότερο” του Ντ. Φω μιλάμε με κωμικό τρόπο για άλλη μια φορά για όσα συμβαίνουν και μας απασχολούν.

 

Θεατρική Παράσταση Δον Καμίλο 2012 – 2013

Θεατρική Παράσταση Δον Καμίλο 2012 – 2013

Επόμενη παράστασή μας ο “Δον Καμίλο” (2010 – 2011), βασισμένη στη θεατρική διασκευή από το “θέατρο της Δευτέρας” του διηγήματος  “ Ο μικρός κόσμος του Δον Καμίλο” του Giovannino Guareschi. Η παράσταση ανεβαίνει το καλοκαίρι στο φεστιβάλ της εστίας, το φθινόπωρο στον αυτοδιαχειζόμενο κοινωνικό χώρο “ Μπερντέ” , έναν καινούριο τότε  χώρο στη γειτονιά και παλιό θέατρο της περιοχής. Το χειμώνα κάτω από αντίξοες συνθήκες ανεβαίνει η ίδια παράσταση στο φεστιβάλ των πολιτιστικών ομάδων της ΦΕΕΜΠ.

Θεατρική Παράσταση Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολης 2011 - 2012

Θεατρική Παράσταση Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολης 2011 – 2012

Στο 7ο και 8ο φεστιβάλ της ΦΕΠΑ (2011 – 2012, 2012 – 2013) οι “ Ρακοσυλλέκτες” ανεβάζουν τις παραστάσεις: “Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολης” του Eduardo de  Filippo και  το “Φωνάζει ο κλέφτης” του Δ. Ψαθά, αντίστοιχα.

Η ομάδα δεν έχει  πάντα ένα σταθερό αριθμό ατόμων, κάποια είναι καινούρια, κάποια πιο παλιά, αλλά ο χαρακτήρας και η λειτουργία της ομάδας παραμένουν σταθερά. Φυσικά καλλιτεχνικά δεν έχει μείνει στάσιμη, πώς θα μπορούσε άλλωστε με τόσα άτομα που χουν περάσει και χουν βάλει το λιθαράκι τους;  Έχει πια  αποκτήσει μια βασική εμπειρία ως ομάδα και διαρκώς εξελίσσεται. Άλλωστε πέρα από την παράσταση και το φεστιβάλ, στις πρόβες γίνεται θεατρικό παιχνίδι και κατά καιρούς λαμβάνονται πρωτοβουλίες από άτομα της ομάδας για διάφορα δρώμενα. Ακόμα, τα περισσότερα χρόνια που υπάρχει σκηνοθέτης/τρια όλα τα άτομα της ομάδας έχουν λόγο για την επιλογή του έργου το οποίο  συναποφασίζεται ,όπως και δυνατότητα να παρεμβαίνουν  στη σκηνοθεσία και να εμπλουτίζουν την παράσταση με τις ιδέες τους. Αυτό είναι και το επιθυμητό, οι παραστάσεις να χτίζονται από τη φαντασία και τη δουλειά όλων χωρίς να γίνεται ανάθεση σε κάποιους “ειδικούς” και να εκφράζουν πάντα πρώτα την ανάγκη της ομάδας να εκφραστεί. Η κατασκευή των σκηνικών, τα κοστούμια, το μακιγιαζ και ό,τι μπορεί να χρειαστεί σε μία παράσταση είναι δημιούργημα και δουλειά όλων . Φυσικά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πέρα από τη θεατρική ομάδα για την παράσταση τρέχουν διάφορα καλικατζαράκια της εστίας που δε φαίνονται στα φώτα της μπάρας.

Είμαστε λοιπόν η Θεατρική ομάδα Ρακοσυλλέκτες ΠΟΦΕΠΑ, είμαστε ερασιτέχνες και θα μας δείτε να βγαίνουμε παρέα με τα καλικατζαράκια μας από ένα μαύρο κουτί γελώντας, σκούζοντας και παίζοντας και να ‘στε έτοιμοι γιατί μετά από 10 χρόνια έπεται πιο δυνατή συνέχεια…

“αν θέλεις θέατρο να δεις, στα γέλια να ξεκάρδιστεις…

μην ψάχνεις για τους φταίχτες είναι οι “ρακοσυλλέκτες”..

πρόβες, κουστούμια, σκηνικά, όλα με βάσανα πολλά

μα στη σκηνη όταν βγαίνουν, όλα καλά πηγαίνουν…”

 

(στροφή από τη μπαλάντα των πολιτιστικών που γράφτηκε το 2008 από μέλη της χορωδίας)