Internet στη ΦΕΠΑ

Στην εποχή της πληροφορίας που ζούμε σήμερα, ένα αναγκαίο αγαθό για μια μεγάλη μερίδα κόσμου είναι το internet, είτε για δουλειά, είτε για εργασίες, είτε για ψυχαγωγία. Στη ΦΕΠΑ έχουμε διεκδικήσει (ύστερα από κινητοποιήσεις του Συλλόγου πλέον έχουν και τα Γ, Δ κτήρια) κάθε δωμάτιο να διαθέτει σύνδεση στο internet (με εξαίρεση δυστυχώς τα δωμάτιο του κτηρίου Β που δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές, ωστόσο υπάρχει πρόσβαση από το σαλόνι). 

Υπάρχουν όμως μερικά ζητήματα – ερωτήματα σχετικά με το internet στη ΦΕΠΑ. Θα σημειώσουμε μερικά εδώ και σε περίπτωση που έχετε κάποια απορία ή θέλετε να προσθέσουμε κάτι, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

  • Θέλω να μπορώ να μπω ασύρματα από το κινητό ή το laptop μου.
  • Θέλω να μπορεί να συνδεθεί και 2ος (3ος… κλπ) υπολογιστής στο δωμάτιό μου.
  • Δεν μπορώ να κατεβάσω torrents από το internet
  • Δεν μπορώ να συνδεθώ σε game server και να παίξω online πχ (LoL, WoW, Steam, Dota… etc)

Δίκτυο στο δωμάτιο

Έχει τύχει να σας επισκεφτεί κάποιος με laptop στο δωμάτιο και να θέλει να μπει και αυτός στο internet? Θέλετε να μπείτε από το smartphone σας στο internet αλλά χωρίς να πληρώνετε δεδομένα όμως δεν έχετε wifi στο δωμάτιο?

Η πιο απλή αλλά με κόστος λύση είναι να εγκαταστήσετε ένα router στο δωμάτιο σας. Το οικονομικότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να παραγγείλετε ένα από το eshop πχ με 15-20€.
Προσοχή, οι συσκευές που δίνουν οι εταιρίες όταν κάνει κάποιος ενεργοποίηση internet σπίτι του, είναι modem/router και δεν ταιριάζουν στην περίπτωσή μας.
Σημείωση: Συνήθως δεν χρειάζεται τίποτε ιδιαίτερο από ρυθμίσεις για να δουλέψει (αν δεν πιάνει από μόνο του ύστερα από 10-20 λεπτά, δοκιμάστε να θέσετε host-name: fepa-uoa και αν δεν τα καταφέρνετε επικοινωνήστε μαζί μας)

 

Η άλλη (δωρεάν) λύση είναι να στήσετε ένα δίκτυο μέσω της κάρτας δικτύου του laptop σας. Αναζητήστε πληροφορίες στο google σχετικά με: “setup adhoc network on my laptop”

Προσοχή: Δεν δουλεύει σε όλα τα λάπτοπ, εξαρτάται από την κάρτα δικτύου

Δίκτυο από το ΕΚΠΑ σε ορισμένα σημεία

Αν ανοίξετε το wifi στο κινητό ή το laptop σας, ενώ βρίσκεστε στο σαλόνι κάποιας από τις Α, Β, Γ, Δ εστίες θα δείτε ένα δίκτυο που ονομάζεται (SSID) uoa. Αυτό είναι δωρεάν wifi από το ΕΚΠΑ, με την προϋπόθεση να έχετε λογαριασμό σε κάποια σχολή. Με πιο απλά λόγια αν ανήκετε στο ΕΚΠΑ μπορείτε να συνδεθείτε βάζοντας τα στοιχεία σύνδεσής σας στο my-studies.

Αλλά και να μην ανήκετε το ΕΚΠΑ υπάρχει το δίκτυο eduroam, στο οποίο όμως για να συνδεθείτε θα πρέπει να ακολουθήσετε την επίσημη διαδικασία που αναγράφεται στη σελίδα του Κ.ΛΕI.ΔΙ.

Αναλυτικότερες πληροφορίες για την παροχή wifi από το ΕΚΠΑ στους χώρους του (όχι μόνο στην Εστία) μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ενημέρωση:  Πλέον μπορείτε να συνδέεστε στο uoa και από κινητό με λειτουργικό android

Torrents – Online Games

Όσοι ζείτε στην ΦΕΠΑ και γνωρίζετε τον τρόπο να βρίσκετε ταινίες που θα απολαύσετε το βράδυ μετά από μια μέρα άγχους στην σχολή κλπ κλπ, ο λόγος για τα torrent βέβαια, θα έχετε παρατηρήσει πως πολλές φορές κάτι πάει στραβά και το torrent δεν “κατεβαίνει”. Αντίστοιχα όσοι λιώνετε σε κάποιο online game, μπήκατε στην εστία και συνειδητοποιείτε με λύπη πως για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να συνδεθείτε στον server, συνεχίστε να διαβάζετε…

Κατεβάστε το πρόγραμμα OpenVpn από την σελίδα του κέντρου Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου του ΕΚΠΑ, εγκαταστήστε το ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε. Μετά την επανεκκίνηση, ανοίξτε το πρόγραμμα και συνδεθείτε βάζοντας τα στοιχεία σύνδεσής σας στη Γραμματεία της σχολής (my-studies). Ύστερα δεν θα έχετε προβλήματα σύνδεσης είτε στο torrent είτε στο game. Προσοχή: Καλύτερα όταν δεν κατεβάζετε ή δεν παίζετε (γενικώς αν κάνετε απλά browsing) να κλείνετε το πρόγραμμα γιατί επιφέρει ένα “στρώμα” καθυστέρησης στη σύνδεσή σας.

Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε trackers από εδώ,
αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα κατεβεί το torrent σας.